• Home
  • Forum

         

artykuły Książka kucharska

Autor przepisu: Ula • data dodania: 2011-05-15 22:40:20 • drukuj
ZAPRAWA

Składniki:
»200 ml spirytusu 60%
»2 laski wanilii
»4 dag rodzynek
»1-2 cm cynamonu
»¼ gałki muszkatołowej
»5 goździków


Cynamon, gałkę i goździki utłuc. Rodzynki opłukać i osączyć.
Wanilię z rodzynkami posiekać i razem z przyprawami zalać spirytusem.
Odstawić na 2 tygodnie , często potrzepując naczyniem.
Przefiltrować i przelać do czystej butelki, szczelnie zamknąć.
Ta ilość zaprawy wystarczy na 10 litrów nalewki.

NALEWKA

Składniki:
»2 butelki Portera
»0,75 l spirytusu 95%
»0,25 l wódki 40 %
»50 dag cukru
»7,5 dag miodu
»30 ml zaprawy


Do dużego garnka wlać 1 butelkę Portera, podgrzać do około 80 stopni, dodać cukier i miód, mieszając doprowadzić do wrzenia.
UWAGA: wytwarza się dużo piany /ściągamy łyżką cedzakową/.
Gotować kilka minut zbierając szumowinę.
Garnek zdjąć z ognia, wlać drugą butelkę Portera oraz 30 ml zaprawy a następnie powoli wlewać spirytus i wódkę, mieszając całość.
Nalewkę rozlać po ochłodzeniu do butelek, przechowywać w chłodnym miejscu.

Myśl na czasie

Nikt nie jest zobowiązany do rzeczy niemożliwych. Publius Iuventius Celsus (I w. n. e)

Galerie zdjęć

Buttony

KESS - projektowanie stron w PHP i HTML.
Pobierz Firefoksa!
Opera
Strona Sreberka