• Home
  • Forum

         

artykuły Książka kucharska

Autor przepisu: Polkier • data dodania: 2015-07-20 21:17:23 • drukuj
Składniki:
» 2 kg wiśni
» 1 l spirytusu 96%
» 1 szklanka wody
» 1 kg cukru

Umyte wiśnie (koniecznie z pestkami) wrzucić do dużego słoja, zalać spirytusem oraz wodą i szczelnie zakręcić. Odstawić do zacienionego miejsca na dokładnie 2 tygodnie.
Po tym czasie odlać spirytus z owoców nie przejmując się, że zostało go tak mało i schować.
Do owoców wsypać na wierzch cukier i znowu, po szczelnym dokręceniu, odstawić na 2 tygodnie. Nie mieszać do 5 dni, później co 2 dni można wstrząsnąć.
Po tym czasie oddzielić dokładnie nalewkę od owoców
i zmieszać z wcześniej schowanym spirytusem.
Gotowe !!! smaczne i dobrze robi, powinno wyjść troszkę ponad 2l.

UWAGI:
- wiśni nie wyrzucać, są pyszne i nadają się do deserów albo do bezpośredniego spożycia (kopią),
- proszę zwrócić uwagę, iż nalewkę robi się w odwrotnej kolejności niż robią to wszyscy, jeśli najpierw zasypuje się owoce cukrem a potem dodaje spirytus to już nie jest nalewka ale normalna wiśniówka, która smakiem nigdy nie dorówna naszemu wytworowi.

Myśl na czasie

Leniwy: człowiek, który nie udaje, że pracuje Alfons Allais.

Galerie zdjęć

Buttony

KESS - projektowanie stron w PHP i HTML.
Pobierz Firefoksa!
Opera
Strona Sreberka